woensdag, mei 22, 2024
HomeWonenLieveheersbeestjes en hun (gunstige) huizen

Lieveheersbeestjes en hun (gunstige) huizen

Afgelopen zomer had ik veel last van bladluizen op mijn planten, waardoor ze er echt deprimerend uitzagen. Toen ik met chemicaliën wilde werken, bedacht mijn vriendin het idee om lieveheersbeestjes te gebruiken. Huh? Lieveheersbeestjes versus bladluizen? Ja, want mijn planten bloeiden weer perfect door de lieveheersbeestjes. Iedereen herkent lieveheersbeestjes, maar wat komen we eigenlijk te weten over deze insecten? Blijkbaar doe ik zelf niet veel, dus heb ik gekozen voor meer informatie over deze dieren. Wilt u mijn bevindingen bespreken?

Algemeen

Lieveheersbeestjes behoren tot de kevers en komen voor in vele soorten, van licht oranje / geel tot praktisch zwart. Een lieveheersbeestje dat eigenlijk net is uitgekomen heeft geen vlekken, net als de larven. De larven lijken veel meer op een rups, inclusief kleine haartjes op het lichaam. Een lieveheersbeestje heeft een levensverwachting van ongeveer een jaar, zoals algemeen wordt aangenomen, zeggen de stippen niets over de leeftijd van de plaag.

Bladluis

Zoals ik aan het begin van deze blog beweerde, heb ik de larven gebruikt om de bladluizen op mijn bord te verwijderen, omdat dit hun voedsel is. Dit maakt de kevers buitengewoon goed in de teelt, waar ze bovendien veelvuldig gebruik van maken.

De meest prominente in Nederland is het zevenvleklieveheersbeestje, te herkennen aan het rode schild en zwarte stippen. Er zijn echter maar liefst 60 soorten lieveheersbeestjes in Nederland. Het veelkleurige oosterse lieveheersbeestje is zo'n type. Dit is eigenlijk verplaatst naar tal van landen om te helpen bij de biologische teelt. Inmiddels is dit huisdier gelukt in Nederland, België en ook Engeland.

Overlast

Niet elk lieveheersbeestje eet bladluizen, omdat er ook soorten zijn die jagen op schimmels of planten. De soorten die alleen op planten jagen, kunnen schade toebrengen aan uw planten. Haal dus niet zomaar lieveheersbeestjeslarven, maar wees goed op de hoogte en kies de juiste soorten. Zelf heb ik de larven verkregen via roodmetzwartestippen.nl dus kijk daar zeker eens.

De meeste lieveheersbeestjes zijn niet schadelijk voor materialen of voedsel, maar in veel gevallen kunnen ze als zeer verergerend worden ervaren. Dit is vooral typerend als er het jaar ervoor veel bladluizen waren. In de herfst proberen lieveheersbeestjes meestal een huis binnen te gaan om op een gezellige plek te kunnen overwinteren. Een eenvoudige optie om dit te voorkomen is door een insectendisplay te kopen.

Lieveheersbeestjes worden om die reden gezien als een nuttig micro-organisme, het gebruik van chemicaliën (chemische bestrijdingsmiddelen) is daardoor niet nodig en zeker niet te prefereren.

RELATED ARTICLES

Recente berichten