woensdag, mei 22, 2024
HomeAlgemeenkun je doen om erachter te komen wie je biologische ouders zijn

kun je doen om erachter te komen wie je biologische ouders zijn

De gezinssituatie is bij vrijwel iedereen anders. Hoe het er thuis aan toe gaat, is afhankelijk van veel factoren. Zo speelt de opvoeding die de ouders hebben gehad hier ook een rol in. Daarnaast is de cultuur ook een belangrijk onderdeel. Zo wordt er in de ene cultuur compleet anders omgegaan met kinderen dan in de andere cultuur. Het komt dan ook regelmatig voor dat kinderen zich niet helemaal op hun gemak voelen bij de thuiscultuur. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de ouders heel streng zijn en het hierdoor niet prettig is, maar daarnaast kan het ook zijn dat een kind het gevoel heeft anders te zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je ouders niet je biologische ouders blijken te zijn.

 

Er zijn wellicht documenten beschikbaar

 

Als het na een gesprek blijkt dat je geadopteerd bent, dan is de kans groot dat je ouders ook weten wie je biologische ouders zijn. Vaak ontvangen adoptieouders documenten waarin informatie staat vermeld over de biologische ouders. Maak bespreekbaar dat je graag meer wilt weten over je biologische ouders en vraag of jij deze documenten in wilt zien. Je kunt hierbij aangeven dat je graag wat meer over jezelf te weten wilt komen en dat je biologische ouders hier een belangrijke rol bij spelen.

 

Doe een DNA test

Er zijn in Nederland ook veel gevallen waarbij de biologische vader niet bekend is. Dit kan zijn omdat de vader direct toen hij erachter kwam dat de vrouw zwanger was, vertrok naar het buitenland. Daarnaast kan er ook sprake zijn van overspel. Mocht je het vermoeden hebben dat je vader niet je biologische vader is, dan zou je hier eventueel een DNA test voor kunnen doen. Mocht je het eng vinden om dit met je ouders bespreekbaar te maken, dan zou je eventueel ook een test met je broer of zus kunnen doen. Het DNA wordt dan vergeleken en aan de hand daarvan kan er bepaald worden of je dezelfde vader en moeder hebt. Mocht het inderdaad blijken dat je een andere vader hebt, dan is het erg belangrijk dat je dit op de juiste manier aankaart. Het is hoogstwaarschijnlijk voor je vader ook erg zwaar om hier achter te komen. Je kunt dan ook het beste eerst het gesprek aangaan met je moeder. Geef haar de kans om dit aan je vader te vertellen en mocht ze dit niet willen doen dan kun je het altijd nog zelf aan je vader vertellen.

RELATED ARTICLES

Recente berichten