Bij het uitzoeken van een nieuwe schutting voor je tuin wil je natuurlijk dat deze niet alleen stevig staat, maar ook dat het er goed uitziet. Een populaire keuze is de douglas schutting. Douglas hout komt van de Douglasspar en staat bekend om z’n warme kleur en sterke structuur. Dat maakt het uitermate geschikt voor een tuinafscheiding die niet alleen mooi oud wordt, maar het ook nog eens een flink aantal jaren volhoudt zonder behandeling.
Als je kijkt naar de kosten, kan een douglas schutting misschien iets duurder uitvallen dan andere houtsoorten. Maar je moet niet vergeten dat de levensduur en minimale onderhoudsbehoefte van douglas hout op lange termijn vaak een kostenefficiënte keuze is. Bovendien zijn er verschillende behandelingsopties die de levensduur en kleur van je douglas schutting kunnen verlengen en behouden.
Ontwerp je eigen tuinafscheiding
Een schutting plaatsen begint met een goed ontwerp. Denk na over hoe hoog je de schutting wilt hebben en of er bijvoorbeeld een poort in moet komen. Het moet praktisch zijn, maar het oog wil ook wat, dus denk ook aan het esthetische aspect. Je kunt kiezen voor een strakke, moderne look of juist gaan voor een meer natuurlijke uitstraling die opgaat in je tuin.
Houd bij het ontwerp rekening met de grootte en de vorm van je tuin. Een te hoge schutting kan een kleine tuin bijvoorbeeld snel kleiner doen lijken. Ook is het belangrijk om na te gaan wat de regels zijn in jouw gemeente wat betreft de toegestane hoogte van een schutting.
Benodigd gereedschap en materiaal
Voordat je echt aan de slag gaat met het plaatsen van je schutting, zorg dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Je hebt onder andere palen, schermen, schroeven en beton nodig. Qua gereedschap kun je denken aan een grondboor voor de palen, een zaag, een waterpas en natuurlijk je standaard set handgereedschap zoals hamer, meetlint en potlood.
Het kan slim zijn om alles nieuw aan te schaffen of te huren als je zeker wilt zijn van het beste resultaat. Goed gereedschap is immers het halve werk en kan het verschil maken tussen een schutting die jaren meegaat of eentje die na de eerste storm al scheef staat.
Stap-voor-stap installatie van je tuinafscheiding
De voorbereiding is cruciaal: meet alles nauwkeurig uit en zorg dat je weet waar elke paal moet komen. Graaf de gaten voor de palen diep genoeg – minimaal een derde van de lengte van de paal – om ervoor te zorgen dat je schutting stabiel zal staan.
Na het plaatsen van de palen vul je de gaten met beton om ze stevig vast te zetten. Wacht tot het beton droog is voordat je verder gaat met het bevestigen van de schermen. Zorg ervoor dat alles waterpas staat terwijl je werkt, zodat je eindresultaat er strak uitziet.
Tips voor onderhoud en verzorging
Een douglas schutting kan dan wel sterk zijn, zonder goed onderhoud kan zelfs dit hout gaan slijten. Om ervoor te zorgen dat je nieuwe tuinafscheiding zo lang mogelijk meegaat, is het verstandig om deze jaarlijks te inspecteren op schade of houtrot.
Daarnaast kun je ervoor kiezen om het hout te behandelen met olie of beits om de kleur langer mooi te houden en het hout extra bescherming te bieden tegen weersinvloeden. Dit voegt niet alleen jaren toe aan de levensduur van je schutting maar houdt deze er ook mooier uit zien.
Voorbeelden van creatieve tuinafscheidingen
Inspiratie nodig? Kijk eens rond op internet of in tijdschriften voor creatieve ideeën. Van strakke horizontale lijnen tot speelse ronde vormen, er valt veel te variëren met douglas hout. Combineer verschillende materialen zoals glas of metaal voor een unieke twist aan jouw tuinafscheiding.
En vergeet niet: jouw schutting is meer dan alleen een afscheiding; het is ook een onderdeel van je tuin waar je creatief mee kunt zijn. Een paar klimplanten of hanglampjes kunnen al een wereld van verschil maken!