Het stekken van de Peperomia Argyreia (stengel- en bladstek)

Het stekken van de Peperomia Argyreia (stengel- en bladstek)

De Peperomia Argyreia is één van de planten die al een geruime tijd op mijn wishlist stond. Met zijn mooie grote gestreepte bladeren waar dan ook nog eens een zilveren shimmer opzit, kon ik niet anders dan verliefd worden op deze beauty.

Het stekken van de Peperomia Argyreia

9 oktober 2017 liep ik tegen een aantal van deze planten aan en heb ik meteen gezocht naar één die er gezond uitzag. Bovenstaande ‘Watermelon’ mocht met mij mee naar huis. De rit naar huis zorgde helaas voor twee afgebroken bladeren, één met en één zonder stengel. In plaats van de Peperomia Argyreia weg te gooien besloot ik een poging tot het stekken te wagen. Kon ik meteen twee manieren uitproberen.

Het stekken deed ik als volgt.
Middels een stengelstek: Ik mengde wat aarde met perliet en plaatste hier het blad met stengel in.
– Middels een bladstek: Het losse blad sneed ik eerst in drieën, let er bij het snijden op dat er op ieder stuk blad een gedeelte van de nerf zit, en plaatste ik vervolgens in dezelfde pot op ongeveer een meter van het raam. 1 keer per week sproeide ik de aarde licht vochtig. Daarna begon het wachten.

Het stekken van de Peperomia Argyreia
29 december 2017, 11 januari en 11 februari

Op 29 december 2017 zag ik dan eindelijk dat er een klein blaadje aan het blad met de stengel was gegroeid. Ik kon mijn geluk niet op, op één manier was het gelukt! En zoals je hierboven op de foto’s kunt zien wordt het plantje al snel groter.

Het stekken van de Peperomia Argyreia
11 februari 2018

Het in stukken gesneden blad liet wat langer op zich wachten, maar ook met die methode is het gelukt. Afgelopen 11 februari zag ik daar eindelijk, bij twee stukken van het gesneden blad, de lang verwachte blaadjes.

Het stekken van de Peperomia Argyreia

Eergisteren besloot ik een aantal planten te verpotten en zo kregen ook de stekjes van de Peperomia Argyreia ieder een eigen pot. Het derde stuk blad waarbij nog niets zichtbaar was haalde ik voorzichtig uit de aarde en na hem te hebben bekeken zag ik ook daar…het begin van een blad. Ook gelukt, yay!

Het stekken van de Peperomia Argyreia

Binnenkort krijgen ze allemaal een nieuw plekje. De grote stek gaat namelijk naar mijn moeder en de kleinere gaan zodra ze wat groter zijn, naar de slaapkamers van mijn kinderen. Zo leuk om op deze manier planten te kunnen vermeerderen en te delen.

Fijne maandag gewenst!

8 gedachten over “Het stekken van de Peperomia Argyreia (stengel- en bladstek)

 1. Bedankt voor het delen! Heb nu twee blaadjes in een potje staan, 1 met stengel en 1 zonder (maar die heb ik niet gesneden… should I?), in de hoop dat ze ‘t gaan doen. Zo ik begrijp bij beide manieren 1x per week sproeien?

 2. Goeiemorgen Gonny,
  Ik ben sinds een paar maanden verliefd geworden op de Peperomia familie en ben driftig op zoek naar dit watermeloentje. Mag ik vragen waar je er een aantal heb gevonden? Online kan ik er ook wel 1 vinden, maar je weet nooit echt wat je gaat ontvangen. Liefst zou ik ze persoonlijk uitkiezen…
  Heb je een nieuwe foto van hoe je plantjes er nu uitzien/. Succes en bedankt alvast!

  1. Hallo Renate,

   ik heb de mijne gekocht bij Intratuin en heb ze deze week ook nog gezien bij Aralia. Altijd wat eng om online te bestellen inderdaad. Ik moet wel zeggen dat bijvoorbeeld plantje.nl de planten erg goed inpakt, dus misschien dat je het ooit eens daar durft te proberen. Ik zal eens kijken of ik binnenkort weer eens een foto kan delen (op Instagram) van de planten nu :)

 3. Hoi Gonny,

  Mag ik vragen hoelang de stengel ongeveer was? Ik ben het nu aan het proberen met 2 blaadjes die ik gesneden heb en in stekpoeder heb gedoopt, maar wil het ook een keer proberen om het via de stengel te doen.

 4. Ik zie op jouw foto’s meteen kleine plantjes groeien. Ik zie in mijn bakjes allemaal witte worteltjes boven komen. Kan ik deze best nog wat onderstoppen met potgrond of mogen deze boven blijven om blaadjes te worden?
  Groetjes Kathleen

  1. Ik denk dat beiden geen kwaad kan. Hoewel ik persoonlijk meer ben van het met rust laten, zeker omdat de worteltjes nog best teer zijn. Is het inmiddels goed gekomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *