Hatiora Gaertneri / Paascactus, hoe kun je deze plant stekken?

Hatiora Gaertneri / Paascactus, hoe kun je deze plant stekken?

Een plant die al wat langer in mijn collectie zit is de Hatiora Gaertneri, ook wel de Paascactus genoemd. Afgelopen jaar moest ik afscheid nemen van mijn eerste exemplaar, deze zat namelijk onder de trips en was helaas niet meer te redden. Net als 60+ andere planten trouwens. Voor iemand die zo druk is met haar planten was dit best even een domper.

Emmilyn heeft haar Paascactus sinds vorig jaar en ik had er eigenlijk best een stekje vanaf kunnen halen. Ik vond het alleen zo’n zonde om dat te doen terwijl de plant nog wat aan de kleine kant was. Nog steeds is hij niet heel groot, dus voorlopig mag hij nog wat groeien. Zij heeft er één met roze bloemen trouwens, zo mooi.

Gelukkig wordt deze plant vaak zat aangeboden en besloot ik een tijdje geleden een nieuwe te kopen, een flinke met witte bloemen. Tot nu toe doet de plant het goed. Hij heeft veel bloemen gegeven en gooit er nu flink wat nieuwe bladeren uit.

Nu op naar hoe kun je deze plant stekken? Dit doe je heel gemakkelijk door voorzichtig een deel, van bijvoorbeeld 3 segmenten, los te draaien. Leg dit voor een aantal dagen opzij zodat “de wond” kan drogen en de stek een kleinere kans heeft om te gaan rotten zodra hij in de aarde gaat. De mijne liggen al een tijdje klaar, er zijn zelfs al wat wortels gegroeid haha.

Wanneer “de wond” droog is kun je ze in een pot stoppen, ik plaats het onderste segment voor ongeveer 1/3 tot de helft in de aarde. Ik gebruik trouwens een mengsel van 60% potgrond en 40% perliet.

Besproei dit lichtjes met water en zet het op een lichte plek zonder direct zonlicht. Zorg dat je ze wekelijks licht besproeid, na een tijdje zullen ze geworteld zijn en nieuwe blaadjes aanmaken. Let op dat je niet teveel water geeft aangezien je dan grote kans hebt dat de blaadjes zullen rotten.

Heel veel stekplezier!

4 gedachten over “Hatiora Gaertneri / Paascactus, hoe kun je deze plant stekken?

    1. Ik vond je reactie nu pas in mijn prullenbak, vandaar de late reactie terug. Helaas hebben deze stekjes het niet overleefd, maar ben inmiddels weer nieuwe blaadjes aan het stekken. Via deze link naar mijn InstaStories kun je zien dat ook deze weer worteltjes beginnen te ontwikkelen: Link Zo leuk om te zien ^_^

    1. De reden voor het gebruik van perliet is zodat de grond losser en luchtiger is, hierdoor kunnen de wortels beter zuurstof opnemen en vanwege een betere drainage van de grond. Het teveel aan water kan sneller weg en dat verkleint de kans weer op bijvoorbeeld wortelrot. Ik kocht een enorme zak bij: https://www.cityplants.nl/perliet-100-ltr?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=shopping&gclid=CjwKCAiAy4bTBRAvEiwAFtatHBQrWNZ3dOyHyzzxQSQpCz4nhvAwrKiJ3WHBJk8hDMaLMoD3urTueRoCWdMQAvD_BwE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *