De Hoya, één van mijn favoriete planten

De Hoya, één van mijn favoriete planten

De Hoya Carnosa Tricolor, na deze verschillende malen op Instagram te hebben gezien kwam hij hoog op mijn wishlist te staan. Ik was dan ook enorm blij toen ik hem twee jaar terug tegenkwam in de Intratuin in Rhoon. Ik hoefde er geen moment over na te denken en nam de mooie plant meteen mee naar huis.

Op het internet en door verhalen van mijn moeder wist ik dat er aan de Hoya bloemen zouden kunnen groeien. Ik was erg benieuwd of dit ook echt zou gaan lukken, binnenshuis is dat altijd maar de vraag denk ik dan. Het wachten begon.

Ondertussen kwam ik een tweede Hoya tegen, in een tuincentrum in Hellevoetsluis. Ik dacht dat dit de gewone variant was van de Tricolor, maar na een tijdje kwam ik erachter dat het een Hoya ‘Krinkle 8’ is. Had het eigenlijk al kunnen zien, maar zo goed had ik ze gewoon eerder niet vergeleken. Ben in ieder geval helemaal happy met deze variant.

Even terug naar mijn eerste Hoya, de Tricolor. Eind juni vorig jaar zag ik ineens iets anders dan een blad groeien aan de plant, het bleek een steeltje te zijn. Het stukje waar de bloemen aan groeien. Ik stond te springen als een klein kind, zo enorm leuk! Ik heb de groei zo af en toe bijgehouden en gedeeld op mijn Instagram account, maar boven dit stukje tekst zijn ze ook te zien.

De eerste bloem zorgde iedere avond vanaf een uur of 9 voor een heerlijke honinggeur in de woonkamer. Dit heeft maar liefst 12 dagen mogen duren, daarna was hij uitgebloeid. De bloemetjes lieten los en een kaal steeltje bleef achter. Het is de bedoeling dat je deze niet afknipt aangezien daar een volgende keer nieuwe bloemetjes aan zullen groeien. Een tweede en een derde trosje bloemen volgden al snel en waar de eerste naar honing rook, roken deze enorm naar chocolade. Helemaal niet vervelend haha.

Nu zijn we een jaar verder en de stelen van vorig jaar hebben weer bloemen gekregen! Het blijft zo leuk om dit te zien groeien. De Hoya ‘Krinkle 8’ heeft tot nu toe nog geen bloemen gehad, maar die is ook nog wel een stuk kleiner. Misschien ooit, ik ga het in ieder geval goed in de gaten houden.

Inmiddels heb ik ook de Hoya Wayetti kunnen toevoegen aan mijn collectie en heb ik vorige week drie andere varianten besteld, maar daar volgt snel een aparte blogpost over.

Hoe verzorg ik mijn Hoya’s
Al mijn Hoya’s hangen/staan op een zo’n licht mogelijke plek, maar niet in direct zonlicht. Ik geef ze allen water wanneer de aarde zo goed als droog aanvoelt. Ik heb ze daarnaast in potten met gaten aan de onderkant hangen, dit zodat het overtollige water kan weglopen. Hoya’s schijnen niet zo van “natte voeten” te houden.

Fijne week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *