Mijn gewicht, met mijn neus op de feiten gedrukt

Mijn gewicht, met mijn neus op de feiten gedrukt

Voor diegene die mij al langer dan vandaag volgen, weten dat ik onwijs heb ‘gestruggeld’ met mijn zelfbeeld. Ik zag mijzelf vooral altijd dikker dan dat ik was en was alsmaar bezig met het lijnen en sporten. Ook een suikervrije periode brak aan waarin ik mijzelf wel echt serieus beter voelde, had minder last van kwaaltjes, ziek zijn etc., maar na de eerste kilo’s te zijn kwijtgeraakt draaide het uiteindelijk alleen nog maar om mijn gewicht. Ik bleef mijzelf dik zien en ging misschien iets te ver door met het afvallen.

Nu een paar jaar verder ben ik op mijn zwaarst ooit, 84 kilo, ik geloof dat dit zo zwaar is als op het einde van mijn laatste zwangerschap. Nu alleen dan zonder buik of nou ja, zonder baby in mijn buik. Want een vetbuikje, die heb ik inmiddels wel. Waar ik er voorheen alles aan deed om dit te voorkomen, was ik nu op een punt beland dat mijn mental health voorrang kreeg i.p.v. het alleen maar focussen op een slank lichaam. Maar daar moet, ondanks dat ik eigenlijk niet bezig wil zijn met het afvallen, toch verandering in komen. Lichamelijk ga ik namelijk alleen maar achteruit.

Zo bracht ik vanochtend bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts vanwege een aanhoudende benauwdheid en gerommel op mijn longen, blijkt astma te zijn. Heb dan ook meteen een inhalator mee gekregen en dit zou moeten helpen tegen de benauwdheid en de ontsteking op mijn longen. Ik vroeg hem of de astma misschien zou kunnen komen door mijn gewicht, vooral de toename van 20 kilo in 3 jaar tijd. “Ja.”, was zijn antwoord. Hij liet mij ook voorzichtig weten dat overgewicht, want daar praten we inmiddels over, naast astma ook nog andere kwalen met zich mee kan brengen als bijvoorbeeld diabetes. En ondanks dat ik dit allemaal ergens wel wist schrok ik toch. Ik bedoel, ik ben echt niet achterlijk. Dat de extra kilo’s niet goed voor mijn lichaam zijn weet ik, maar om zo met je neus op de feiten gedrukt te worden is toch wel even pittig.

Dus vanaf nu zal mijn focus toch ook moeten liggen op het krijgen van een gezonder gewicht. En waar ik voorheen precies wist wat ik moest doen, wat ik moest eten, welke oefeningen ik kon doen, weet ik het nu allemaal even niet meer. Ik vind het eng om dit pad weer te bewandelen, dat mag je best weten. Bang dat het mij niet lukt, dat ik er weer teveel mee bezig zal zijn en dat het mij misschien wel weer te goed lukt. Ergens moet ik een balans zien te vinden. Zal vast niet zonder slag of stoot gaan, maar ik ga ervoor!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het best eng vind om deze blogpost online te plaatsen. Misschien uit angst voor nare reacties of ergens toch ook wel een beetje schaamte. Schaamte voor het feit dat ik mijn lichaam zo slecht behandeld heb ofzo. Ik weet het niet precies. Toch plaats ik hem online in de hoop dat ik steun krijg en kan vinden bij mijn bezoekers (als die er nog zijn oops) net als de voorgaande jaren.

22 reacties op deze post

22 reacties op “Mijn gewicht, met mijn neus op de feiten gedrukt

 1. Knap dat je het geschreven en gepost heeft! ik wil al maanden zo´n post schrijven maar durf ik niet. Ook durf ik niet de stap te zetten om echt te gaan voor mijn gezonder gewicht. Ik zit in dezelfde schuitje als jij, misschien kunnen we elkaar helpen in deze reis :)
  al weten we allemaal wel wat we onze lichamen aan doen blijft het een “gevecht ” (zegt ze de laatste 2 soesjes etende )

  1. Het blijft inderdaad vaak een gevecht, maar ik hoop met mijn blogposts je toch een beetje te kunnen helpen. Al is het maar om te laten zien dat je niet alleen bent in deze struggle <3

 2. Respect dat je dit hier al open en eerlijk opschrijft. En ik begrijp ook je angst om weer te beginnen met ‘lijnen’ omdat je heel goed weet waar het toe kan leiden. Toch denk ik dat het je gaat lukken om naar een gezond gewicht te komen, want je weet zelf waar je op moet letten om niet door te schieten in extremen. You can do this! Ik vind je een mooi mens en je bent een supermoeder voor je kids ❤

 3. Super knap van je Gon ❤️ het is ook super eng om dit de wijde wereld in te werpen.. maar ik weet zeker dat je steun krijgt van de mensen die je posts maar graag lezen (waaronder ik 😘).
  Je kunt dit! En de balans vinden lukt je ook. Het enige (en waarschijnlijk het moeilijkst) wat je ‘moet’ zien te vinden is de juiste methode.. enne fyi ik vind je hoe dan ook een prachtige vrouw 😍

 4. Beste Gonny,

  Ik raad je aan om ‘What the Health’ te kijken op Netflix! Een plantaardig dieet kan je helpen om gezond te worden, zonder dat je calorieën hoeft te tellen of je zelf te dwingen om elke dag oefeningen te doen.

  En voor lekkere plantaardige recepten kan ik je Afro-Vegan van Bryant Terry aanraden. Hele smaakvolle gerechten!

  Heel veel succes op welke manier je het ook gaat doen, heb vertrouwen!

 5. Je kan het!! Misschien goed als je het zo eng vind om hulp te vragen van een diëtiste. Juist door de struggles de afgelopen jaren.

 6. Ik ken je struggels.
  Ik ben ook weer richting de 80 gekropen en 1 jaar geleden was dat nog 70. Niet opletten er n denken dat je weer alles kan eten is niet oke. Ik ben ook nog ns 1.55 dus veel te zwaar.
  Maar kha of shakes ik weet af en toe ook niet wat juist is. Ik weet heel goed wat ik wel en niet maar maar t snoepen en chips en patat ik kan het soms gewiin niet laten. Heel veel suc6 met je strijd !

  1. Wat kan dat snel gaan ineens hè. Het is ook enorm lastig om bepaalde dingen te laten staan, het is ook allemaal zo lekker. Misschien dat je kleine aanpassingen kan maken waardoor je ietwat minder calorieën binnenkrijgt?

 7. Ik snap heel goed wat je bedoelt. Het is zo belangrijk om je zelfbeeld niet te laten afhangen van je gewicht of of je misschien een buikje hebt, maar het is natuurlijk ook een kwestie van gezondheid… Lijkt me niet makkelijk om daar een evenwicht in te vinden waarbij je wél wat kilootjes verliest voor je gezondheid, maar er niet in doorschiet en jezelf niet te veel gaat ontzeggen. Tips heb ik niet, maar I’m rooting for you!

 8. Heel knap dat je het online zet. Snap dat je daar een drempel voor over moet. Maar ik denk dat heel veel vrouwen zich herkennen. Ik ben zelf iets meer dan een week bezig en eet minder koolhydraten. Het gaat goed en doordat mijn partner begonnen is en ik met hem meedoe gaat het goed. Het is leuker om samen met je gezondheid bezig te zijn. Hopelijk zit ik ook snel op een gezonder gewicht. Succes, hopelijk gaat het snel beter met je astma!

  1. Wat fijn dat jullie het samen doen, is inderdaad een stuk fijner. Mijn man doet nu ook met mij mee en dat maakt het niet alleen fijner, maar zoveel makkelijker ook. Jullie ook veel succes!

 9. Ik volg je al een behoorlijke tijd en heb het allemaal voorbij zien komen en weet dat je het kunt maar bij jou is idd de kunst om die harmonie te vinden met je lichaam en geest. Niet makkelijk weet ik maar al te goed. Maar weet je, je komt er wel zolang je buddies hebt en je trouwe volgers.
  Je kan altijd je ei bij ons kwijt, je weet me te vinden 😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *